Przygotowanie potrawy
Rozpoczynamy od przyrządzenia mięsa
Filet z kurczak czyścimy i odkrawamy pozostałe żyłki i chrząstki. Kroimy w drobną kostkę lub paski paski lepiej wyglądają z pokrojoną wzdłuż papryką. Pokrojone filety przyprawiamy: ziołami prowansalskimi, oregano, papryką słodką, pieprzem, solą. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się do przygotowania pieczarek.
Przygotowanie pieczarek
Pieczarki myjemy, następnie kroimy w drobne kawałki. Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i wrzucamy nasze pieczarki (lekko solimy i pieprzymy), przykrywamy. Gotujemy na nie dużym ogniu ok.20-30min. Od czasu do czasu mieszamy a zarazem sprawdzamy czy woda się nie wygotowała całkowicie. Drobna uwaga: grzyby podczas gotowania tracą wodę, więc ich objętość w garnku z czasem się zmniejszy.
Umytą paprykę kroimy w drobną kostkę. Ja odkrawam jeden z boków i uzyskując dostęp do gniazda nasiennego wykrawam go dookoła. Następnie paprykę dzielę na pół. Kroję wzdłuż każdy z 3kawałków na 0,5 centymetrowe paski. Paski dzielę na 2 lub 3 części w zależności od wielkości papryki. Tak przygotowaną paprykę odstawiam i przechodzę do mięsa.
Podsmażamy mięso
Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucam pokrojone filety z kurczaka. Obsmażam z każdej strony. Gdy nie widać surowego mięsa dodaje paprykę. Zmniejszam ogień i przykrywam. Po 10-15minut na patelnie trafiają pieczarki z naszego rondla. Wszystko mieszam i gotuję na "wolnym ogniu" do czasu aż papryka będzie się miękka. W ostatnim etapie dodaje śmietanę, całość mieszam i czekam aż wszystko zacznie się gotować. Po 10minutach można danie kłaść na talerze. Idealnie komponuje się z ryżem, ale ziemniaki też będą odpowiednie. Życzę udanego gotowania i SMACZNEGO!.