Krychu Gotuje - Przepisy Kulinarne

Kurczak ala Paprika le Pieczarki la Śmietana

Wykwintne danie obiadowe

Kurczak z parykami w 3kolorach, pieczarki w śmietanie z ryżem

Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

Pobierz przepis:
Kurczak z papryką, pieczarkami w śmietanie

Przygotowanie potrawy

Rozpoczynamy od przyrządzenia mięsa

Filet z kurczak czyścimy i odkrawamy pozostałe żyłki i chrząstki. Kroimy w drobną kostkę lub paski paski lepiej wyglądają z pokrojoną wzdłuż papryką. Pokrojone filety przyprawiamy: ziołami prowansalskimi, oregano, papryką słodką, pieprzem, solą. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się do przygotowania pieczarek.

Przygotowanie pieczarek

Pieczarki myjemy, następnie kroimy w drobne kawałki. Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i wrzucamy nasze pieczarki (lekko solimy i pieprzymy), przykrywamy. Gotujemy na nie dużym ogniu ok.20-30min. Od czasu do czasu mieszamy a zarazem sprawdzamy czy woda się nie wygotowała całkowicie. Drobna uwaga: grzyby podczas gotowania tracą wodę, więc ich objętość w garnku z czasem się zmniejszy.

Kroimy paprykę watch video

Umytą paprykę kroimy w drobną kostkę. Ja odkrawam jeden z boków i uzyskując dostęp do gniazda nasiennego wykrawam go dookoła. Następnie paprykę dzielę na pół. Kroję wzdłuż każdy z 3kawałków na 0,5 centymetrowe paski. Paski dzielę na 2 lub 3 części w zależności od wielkości papryki. Tak przygotowaną paprykę odstawiam i przechodzę do mięsa.

Podsmażamy mięso

Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucam pokrojone filety z kurczaka. Obsmażam z każdej strony. Gdy nie widać surowego mięsa dodaje paprykę. Zmniejszam ogień i przykrywam. Po 10-15minut na patelnie trafiają pieczarki z naszego rondla. Wszystko mieszam i gotuję na "wolnym ogniu" do czasu aż papryka będzie się miękka. W ostatnim etapie dodaje śmietanę, całość mieszam i czekam aż wszystko zacznie się gotować. Po 10minutach można danie kłaść na talerze. Idealnie komponuje się z ryżem, ale ziemniaki też będą odpowiednie. Życzę udanego gotowania i SMACZNEGO!.

Zdjęcia jedzonka

Składniki: filet kurczaka, pieczarki (zółta, czerwona, zielona), pieczarki, cebula Pokrojone pieczarki, paryki czerwona, żółta, zielona oraz filet z kurczaka Smażenie kurczaka i duszenie pieczarek Smażenie kurczaka z papryką Smażenie kurczaka z papryką i cebulą Smażenie kurczaka z papryką i cebulą oraz pieczarkami Smażenie kurczaka z papryką i cebulą oraz pieczarkami w śmietanie Kurczak na patelni z papryką, pieczarkami, cebulą w śmietanie Filet kurczaka w śmietanie z papryką, pieczarkami oraz ryżem

Kurczak z pieczarkami, parykami w śmietanie

Piękne, kolorowe, majestatyczne danie w którym kurczak rozpływa się w ustach. Aromat papryki i pieczarki w trakcie gotowania wyczuwalny jest na całym osiedlu :).

Danie idealnie pasuje na kolację przy świecach. Można go również zaserwować z ziemniakami jako obiad.

Życzę SMACZNEGO! i kolorowego gotowania

Pozdrawiam Krystian

Masz pytania, sugestie
napisz do MNIE