Krychu Gotuje - Przepisy Kulinarne

Fasolowo-koperkowy filet kurczaka z kaszą

Danie obiadowe dla aktywnych

Kurczak z czerwoną fasolą, koperem i kaszą

Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

Pobierz przepis: Fasolowo-koperkowy filet kurczaka

Smażenie filetów

Rozpoczynamy od smażenia filetów kurczaka. Pokrojone w drobną kostkę i przyprawione mięso wrzucamy na rozgrzaną dobrze patelnię. Kurczaka obsmażamy ok. 5min na dużym ogniu, cały czas mieszają, do czasu aż się zarumieni. Dodajemy po kolei: drobno posiekany czosnek, starty surowy seler i mieszamy, następnie fasolę czerwoną z puszki (ja dodaje wszystko, łącznie z zalewą). Całość dusimy kolejne 5-10min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na ostatnie 5minut dodajemy drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe danie serwujemy z kaszą gryczaną lub jęczmienną albo jak ktoś woli ryżem lub ziemniakami.

Kurczak przygotujemy w czasie gotowania się kaszy/ryżu/ziemniaków

Danie wysokobiałkowe i wysoko-węglowodanowe.

Wartość odżywcza 1porcji fasolowo-koperkowego filetu kurczaka z kaszą

L.p.

Nazwa

składnika

Białko

[gram]

Węglowodany

[gram]

Tłuszcz

[gram]

Kalorie

[kcal]

1

Filet kurczaka 100g

20,6

0

5,6

133

2

Fasola czerwona 120g

8,3

21,4

0,7

120

3

Kasza gryczana 50g

6,3

31,7

1,5

168

4

Koper, czosnek

b/d

b/d

b/d

b/d

5

Oliwa z oliwek 12g

-

-

9,8

108

-

Łącznie

35,2

53,1

17,7

529

Podane dane są orientacyjne, uzeleżnione od wykorzystanych produktów

Smażenie potrawy

Filet drobiowy na patelni Filet drobiowy na patelni z czosnkiem Filet drobiowy na patelni z selerem Filet drobiowy na patelni z selerem i czerwoną fasolą Fasolowo koperkowy kurczak Kurczak z fasolą czerwoną, koperkiem i kaszą na talerzu

Do przygotowania tego dania skłoniła mnie duża zawartość białka i węglowodanów. Ponieważ prócz gotowania i fotografowania regularnie jeżdzę na rowerze.

Danie z fasolą, jak i innymi roślinami strączkowymi dobrze komponują się z mięsem drobiowym. Jednakże zaznaczę, że mogą powodować lekkie zaburzenia w układzie pokarmowym :) z pewnością będziemy "gazować otoczenie"

Dlatego osoby ze "słabym żołądkiem" powinny przygotować dania, które dobrze i szybko się trawią. Ze swojej strony polecam rybę: Mirunę w chrupiącej panierce z ziemniakami wraz surówką z marchewki i selera.

Odważnym i aktywnym życzę SMACZNEGO!

Pozdrawiam Krystian

Masz pytania, sugestie
napisz do MNIE