Przygotowanie potrawy
Zacznę od tego, że na przygotowanie obiadu potrzebować będziemy maksymalnie 30min. Zaczynamy od wstawienia wody w mały garnku (w nim ugotujemy ryż).
Przygotowanie surówki i ryżu
W czasie w którym woda zacznie się gotować zabieramy się za surówkę. Obieramy (strugamy) marchew i seler, następnie opłukujemy warzywa i jabłko pod bieżącą wodą. W tym czasie woda powinna się już zagotować, więc dodajemy do niej łyżeczkę soli i wrzucamy woreczek z ryżem. Zmniejszamy palnik, tak by woda z ryżem lekko się gotowała. Wracamy do naszej surówki, ścieramy po kolei na tarce przez duże otwory: marchewkę, seler i jabłko (nie obieram jabłka gdyż skórka dostarcza cennych składników. Naszą surówkę doprawiamy solą i pieprzem oraz możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego (1-2łyżki). Tak przygotowaną surówkę odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie filetów kurczaka
Kolejną czynnością będzie przygotowanie mięsa. Kroimy filet wzdłuż, tak byśmy otrzymali 4-5pasków. Posypujemy mięso z każdej strony przyprawami (oregano, papryką słodką). Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę. Kładziemy paski i obsmażamy po 1minucie z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i całość posypujemy odrobiną soli do smaku. Smażymy na wolnym ogniu ok. 10minut, pod koniec dodajemy 1-2łyżki wody i przykrywamy. Wyłączamy palniki. Odcedzamy ryż. Kładziemy wszystko na talerze. DANIE GOTOWE :) Życzę Smacznego.