Krychu Gotuje - Przepisy Kulinarne

Soczyste paseczki z fileta kurczaka z ryżem

Szybkie danie obiadowe

Soczysty filet kurczaka z ryżem podany na talerzu

Do przygotowania tej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

Pobierz przepis: Soczysty kurczak z ryżem

Przygotowanie potrawy

Zacznę od tego, że na przygotowanie obiadu potrzebować będziemy maksymalnie 30min. Zaczynamy od wstawienia wody w mały garnku (w nim ugotujemy ryż).

Przygotowanie surówki i ryżu

W czasie w którym woda zacznie się gotować zabieramy się za surówkę. Obieramy (strugamy) marchew i seler, następnie opłukujemy warzywa i jabłko pod bieżącą wodą. W tym czasie woda powinna się już zagotować, więc dodajemy do niej łyżeczkę soli i wrzucamy woreczek z ryżem. Zmniejszamy palnik, tak by woda z ryżem lekko się gotowała. Wracamy do naszej surówki, ścieramy po kolei na tarce przez duże otwory: marchewkę, seler i jabłko (nie obieram jabłka gdyż skórka dostarcza cennych składników. Naszą surówkę doprawiamy solą i pieprzem oraz możemy dodać odrobinę jogurtu naturalnego (1-2łyżki). Tak przygotowaną surówkę odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie filetów kurczaka

Kolejną czynnością będzie przygotowanie mięsa. Kroimy filet wzdłuż, tak byśmy otrzymali 4-5pasków. Posypujemy mięso z każdej strony przyprawami (oregano, papryką słodką). Na patelni dobrze rozgrzewamy oliwę. Kładziemy paski i obsmażamy po 1minucie z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i całość posypujemy odrobiną soli do smaku. Smażymy na wolnym ogniu ok. 10minut, pod koniec dodajemy 1-2łyżki wody i przykrywamy. Wyłączamy palniki. Odcedzamy ryż. Kładziemy wszystko na talerze. DANIE GOTOWE :) Życzę Smacznego.

Zdjęcia jedzonka

Pokroiony surowy filet kurczaka w przyprawach Soczysty filet kurczaka z ryżem podany na talerzu Świeżo posiekane marchewki, seler i jabłka Surówka ze świeżej marchewki, selera i jabłka

Stronę Krychu Gotuje stworzyłem by podzielić się doświadczeniami związanymi z gotowaniem. Fascynacja sztuką kulinarną oraz fotografowaniem sprawiły, że jesteś na mojej stronie...

Kto powinien dodać stronę do ulubionych (ctrl+d) :)
Stronę kieruję do WSZYSTKICH lubiących gotować, lecz również tych "zmuszonych" przygotować danie na obiad lub kolację. Jeśli więc szukasz ispiracji jak przyrządzić smaczną potrawę DOBRZE TRAFIŁEŚ.

Prezentowane na mojej stronie przepisy są zawsze "przetestowane" jak widać na zdjęciach, trafiają do mojego jadłospisu lub moich bliskich. Nam smakują a Tobie?

Podziel się swoją opinią...

Pozdrawiam Krystian

Masz pytania, sugestie
napisz do MNIE

Soczysty filet kurczaka z ryżem

Podsumowanie

Autor: Opublikowano: Oto przepis mojej babci na szarlotkę. Ja lubię dodać jeszcze nieco gałki muszkatołowej. Liczba gwiazdek: 4.0 na podstawie 35 opinii Czas przygotowania: Czas pieczenia: Łączny czas: Liczba porcji: dla Singla Rozmiar porcji: 1 średni kawałek Liczba kalorii w porcji: 250 Ilość tłuszczu w porcji: 12 g Składniki: Cienko pokrojone jabłka: 6 sztuk Biały cukier: 3/4 szklanki ... Przygotowanie:
1. Obierz i pokrój jabłka. 2. Wymieszaj cukier z cynamonem. Resztę cukru wykorzystaj do posypania jabłek. ...